La alianza SeràHortaSud2030 fue presentada ayer en Alaquàs e ya trabaja en las mesas itinerantes de reconstrucción

Serà 2030

NOTA DE PRENSA

La alianza #SeràHortaSud2030 fue presentada ayer en Alaquàs e ya trabaja en las mesas itinerantes de reconstrucción

Las entidades e instituciones impulsoras del proyecto valoran muy positivamente el apoyo y las intenciones mostradas por los agentes políticos y sociales de la comarca, la provincia y la Comunitat.

Alaquàs, 23 de abril de 2021 | Ayer tuvo lugar, en el Auditori Nou d’Alaquàs, la presentación del proyecto #SeràHortaSud2030, impulsado por distintas asociaciones de la comarca, la Fundació Horta Sud, la Mancomunitat Horta Sud, la Diputació De València y Caixa Popular, y que pretende reconstruir la comarca buscando consensos de mejora entre todos los agentes alineados con la Agenda Urbana 2030. En el acto, participaron representantes del tejido asociativo y empresarial, alcaldes y concejales de los municipios de l’Horta Sud y cargos de la Mancomunitat Horta Sud, la Diputació de València y la Generalitat Valenciana.

El proyecto de reconstrucción comarcal #*SeràHortaSud2030 fue presentado ayer en el Auditori Nou de Alaquàs. A pesar de que la presentación inicialmente tenía que celebrarse en el Castell de Alaquàs, por motivos meteorológicos se trasladó al Auditorio. Un lugar simbólico también para iniciar el proyecto puesto que, como recordó Toni Saura, alcalde del municipio, cuando presentaba el acto, “el Auditori Nou es un claro ejemplo de las fortalezas del trabajo conjunto entre tejido social e instituciones públicas”.

Este es el principal reto de las entidades e instituciones impulsoras del proyecto: unir y coordinar a asociaciones, instituciones públicas y empresas para trabajar conjuntamente para mejorar la comarca. Imma López, presidenta de la Fundació Horta Sud, recordó a todos los presentes que “nos necesitamos mutuamente los unos a los otros, para aprovechar las sinergias y el trabajo colectivo de cada cual”. Para conseguir estos cambios, se creará un observatorio de indicadores comarcales alineado con la Agenda Urbana 2030, que permitirá conocer objetivamente la realidad de l'Horta Sud y buscar consensos y actuaciones factibles de mejora por el territorio y su población. Julio Huerta, coordinador de la Fundació Horta Sud, destacó la importancia de medir con indicadores la realidad para poder avanzar “porque lo que no se puede medir, no se puede mejorar”. Huerta fue también el encargado de presentar la nueva web del proyecto, que pronto estará disponible.

A continuación, empezó la primera de las tres tablas que constituyeron la parte central del acto, todas ellas moderadas por la periodista Silvia Tomás. En la primera, participaron la presidenta de la Comisión de Infraestructuras y Movilidad de la Mancomunitat Horta Sud, Eva Zamora, el asesor de fondos europeos de la Generalitat Valenciana, Bartolomé Nofuentes y la diputada provincial de Movilidad Sostenible, Dolors Gimeno.

Zamora fue la primera en tomar la palabra, destacando el potencial de la comarca y la necesidad de trabajar todos juntos, añadiendo que cualquier organismo que no lleve las líneas de la participación ciudadana y, especialmente, la sostenibilidad, quedará atrás. Por su parte, Nofuentes, defendió la importancia de optar a fondos europeos, enfatizando en la alta capacidad de la comarca de conseguir fondos si trabaja desde la gobernanza multinivel y colaborativa entre sociedad civil organizada e instituciones públicas. Para cerrar la mesa, Gimeno recordó la crítica situación medioambiental en la que nos encontramos y “el papel importantísimo” de los ayuntamientos contra el cambio climático, que son quienes “tienen que apostar para reducir las emisiones de carbono” e impulsar la movilidad sostenible, especialmente en una comarca donde la infraestructura de movilidad sostenible “hace tanto difícil ir a la ciudad de València y sobre todo al resto de municipios de la comarca sin tener que coger el coche”.

La segunda mesa contó con representantes políticos de ámbito autonómico. Immaculada Orozco, secretaria autonómica de Política Territorial, Urbanismo y Paisaje, abrió la mesa destacando la importancia de la huerta y extendió la mano a las entidades e instituciones impulsoras del proyecto #*SeràHortaSud2030 a seguir colaborando para mejorar la calidad de vida de la ciudadanía de la comarca, en sincronía con la Agenda Urbana Valenciana que están impulsando desde la Generalitat. El secretario autonómico de Hacienda, Francesc Gamero, defendió el impulso de un nuevo modelo económico más sostenible todo y las dificultades añadidas que supone la infrafinanciación de la Comunitat. Por su parte, el director general de Modelo Económico, Financiación Autonómica y Política Financiera, Juan Pérez, dibujó los principales retos de futuro, entre los que se encuentran la mejora de la productividad, que se sitúa en la Comunitat Valenciana al 13% y la necesidad de innovar, teniendo en cuenta que la innovación por producto en la Comunitat se sitúa al 1,3% y, como referencia, este valor sube hasta el 5% a países como Alemania.

La última mesa dio voz a las asociaciones y empresas de la comarca. Sobre la aportación del tejido asociativo en los municipios, Carla Balbastre, de la Federació de Cases de Joventut, defendió que las asociaciones “en el fondo, lo hacen todo. Son el motor de un barrio, de un pueblo”, Balbastre también añadió el potencial de las asociaciones, que son capaces de multiplicar por tres cada euro gestionado. Paco Alós, responsable de relaciones institucionales de Caixa Popular, destacó que las asociaciones son “las que crean las bases de una sociedad”, por Alós, el papel de las asociaciones hace posible que los barrios y pueblos sean cada vez más resistentes y más humanos. Laura Sena, periodista y miembro de Cor de Vila, puso énfasis en la especial importancia de las asociaciones en un contexto metropolitano como el de l'Horta Sud, haciendo posible “que nuestros pueblos y ciudades puedan seguir manteniendo su esencia cívica y no sean ciudades-dormitorio”. Sena también destacó el papel de las asociaciones para aportar pluralidad en el territorio. Finalmente, Salva Moncayo, de la cooperativa Aeioluz resumió la tarea y relevancia de las asociaciones en tres conceptos: aportación de cohesión, aportación de ilusión y un tejido social que es el alma de los territorios que construye la sociedad.

Finalmente, el Conseller de Hacienda y Modelo Económico, Vicent Soler, puso el punto y final al acto recordando la importancia de l'Horta Sud, como un territorio vive “desde incluso antes de la democracia”. Soler, recordó también la importancia de la alianza y el diálogo para mejorar ante un reto y unas necesidades como las actuales.

El acto fue seguido en directo por más de 150 personas entre las asistentes al Auditorio Nuevo de Alaquàs y las que siguieron la retransmisión en streaming por el canal de YouTube de la Fundació Horta Sud y lo Twitter de Levante TV.

Desde ayer, una vez acabada la presentación, las instituciones y entidades impulsoras ya trabajan en la coordinación de la primera tabla de reconstrucción, que tendrá lugar el próximo 19 de mayo y que analizará y buscará mejoras respeto la movilidad sostenible en la comarca.


PARA MÁS INFORMACIÓN
Aleix Pujol Puigmal
Telèfon: 961 553 227 | Adreça electrònica: comunicacio@fundaciohortasud.org
Web: fundaciohortasud.org

NOTA DE PREMSA

L’aliança #SeràHortaSud2030 va ser presentada ahir a Alaquàs i ja treballa en les taules itinerants de reconstrucció

Les entitats i institucions impulsores del projecte valoren molt positivament el suport i les intencions mostrades pels agents polítics i socials de la comarca, la província i la Comunitat.

Alaquàs, 23 d’abril de 2021 | Ahir va tenir lloc, a l’Auditori Nou d’Alaquàs, la presentació del projecte #SeràHortaSud2030, impulsat per diverses associacions de la comarca, la Fundació Horta Sud, la Mancomunitat Horta Sud, la Diputació de València i Caixa Popular i que pretén reconstruir la comarca cercant consensos de millora entre tots els agents alineats amb l’Agenda Urbana 2030. En l’acte, hi van participar representants del teixit associatiu i empresarial, alcaldes i regidors dels municipis de l’Horta Sud i càrrecs de la Mancomunitat Horta Sud, la Diputació de València i la Generalitat Valenciana.

El projecte de reconstrucció comarcal #SeràHortaSud2030 va ser presentat ahir a l’Auditori Nou d’Alaquàs. Malgrat que la presentació inicialment havia de tenir lloc al Castell d’Alaquàs, per motius d’oratge va traslladar-se a l’Auditori. Un lloc simbòlic també per iniciar el projecte ja que, com va recordar Toni Saura, alcalde del municipi, quan presentava l’acte, “l’Auditori Nou és un clar exemple de les fortaleses del treball conjunt entre teixit social i institucions públiques”.

Aquest és el principal repte de les entitats i institucions impulsores del projecte: unir i coordinar a associacions, institucions públiques i empreses per treballar conjuntament per a millorar la comarca. Imma López, presidenta de la Fundació Horta Sud, va recordar a tots els presents que “ens necessitem mútuament els uns als altres, per aprofitar les sinergies i el treball col·lectiu de cadascú”. Per aconseguir aquests canvis, es crearà un observatori d’indicadors comarcals alineats amb l’Agenda Urbana 2030, que permetrà conéixer objectivament la realitat de l’Horta Sud i cercar consensos i actuacions factibles de millora pel territori i la seua població. Julio Huerta, coordinador de la Fundació Horta Sud, va destacar la importància de mesurar amb indicadors la realitat per poder avançar “perquè el que no es pot mesurar, no es pot millorar”. Huerta va ser també l’encarregat de presentar la nova web del projecte, que aviat estarà disponible.

Tot seguit va començar la primera de les tres taules que van constituir la part central de l’acte, totes elles moderades per la periodista Silvia Tomás. En la primera, van participar-hi la presidenta de la Comissió d’Infraestructures i Mobilitat de la Mancomunitat Horta Sud, Eva Zamora, l’assessor de fons europeus de la Generalitat Valenciana, Bartolomé Nofuentes i la diputada provincial de Mobilitat Sostenible, Dolors Gimeno.

Zamora va ser la primera en prendre la paraula, destacant el potencial de la comarca i la necessitat de treballar tots junts, afegint que qualsevol organisme que no duga les línies de la participació ciutadana i, especialment, la sostenibilitat, quedaria enrere. Per la seua banda, Nofuentes, va defensar la importància d’optar a fons europeus, emfatitzant en l’alta capacitat de la comarca d’aconseguir fons si treballa des de la governança multinivell i col·laborativa entre societat civil organitzada i institucions públiques. Per tancar la taula, Gimeno va recordar la crítica situació mediambiental en la que ens trobem i “el paper importantíssim” dels ajuntaments contra el canvi climàtic, que són els qui “han d’apostar per a reduir les emissions de carboni” i impulsar la mobilitat sostenible, especialment en una comarca on la infraestructura de mobilitat sostenible “fa tant difícil anar a la ciutat de València i sobretot a la resta de municipis de la comarca sense haver d’agafar el cotxe”.

La segona taula va comptar amb representants polítics d’àmbit autonòmic. Immaculada Orozco, secretària autonòmica de Política Territorial, Urbanisme i Paisatge, va obrir la taula destacant la importància de l’horta i va estendre la mà a les entitats i institucions impulsores del projecte #SeràHortaSud2030 a seguir col·laborant per a millorar la qualitat de vida de la ciutadania de la comarca, en sincronia amb l’Agenda Urbana Valenciana que estan impulsant des de la Generalitat. El secretari autonòmic d’Hisenda, Francesc Gamero, va defensar l’impuls d’un nou model econòmic més sostenible tot i les dificultats afegides que suposa l’infrafinançament de la Comunitat. Per la seua banda, el director general de Model Econòmic, Finançament Autonòmic i Política Financera, Juan Pérez, va dibuixar els principals reptes de futur, entre els que es troben la millora de la productivitat, que es situa en la Comunitat Valenciana al 13% i la necessitat d’innovar, tenint en compte que la innovació per producte a la Comunitat es situa a l’1,3% i, com a referència, aquest valor puja fins el 5% a països com Alemanya.

La darrera taula va donar veu a les associacions i empreses de la comarca. Sobre l’aportació del teixit associatiu als municipis, Carla Balbastre, de la Federació de Cases de Joventut, va defensar que les associacions “en el fons, ho fan tot.  Són el motor d’un barri, d’un poble”, Balbastre també va afegir el potencial de les associacions, que són capaces de multiplicar per tres cada euro gestionat. Paco Alós, responsable de relacions institucionals de Caixa Popular, va destacar que les associacions són “les que creen les bases d’una societat”, per Alós, el paper de les associacions fa possible que els barris i pobles siguen cada vegada més resistents i més humans. Laura Sena, periodista i membre de Cor de Vila, va posar èmfasi en l’especial importància de les associacions en un context metropolità com el de l’Horta Sud, fent possible “que els nostres pobles i ciutats puguen seguir mantenint la seua essència cívica i no siguen ciutats-dormitori”. Sena també va destacar el paper de les associacions per aportar pluralitat al territori. Finalment, Salva Moncayo, de la cooperativa Aeioluz va resumir la tasca i rellevància de les associacions en tres conceptes: aportació de cohesió, aportació d’il·lusió i un teixit social que és l’ànima dels territoris que construeix la societat.

Finalment, el Conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, va posar el punt i final a l’acte recordant la importància de l’Horta Sud, com un territori viu “des de fins i tot abans de la democràcia”. Soler, va recordar també la importància de l’aliança i el diàleg per a millorar davant d’un repte i unes necessitats com les actuals.

L’acte va ser seguit en directe per més de 150 persones entre les assistents a l’Auditori Nou d’Alaquàs i les que van seguir la retransmissió en streaming pel canal de YouTube de la Fundació Horta Sud i el Twitter de Levante TV.

Des d’ahir, una vegada acabada la presentació, les institucions i entitats impulsores ja treballen en la coordinació de la primera taula de reconstrucció, que tindrà lloc el pròxim 19 de maig i que analitzarà i buscarà millores respecte la mobilitat sostenible a la comarca.



PER A MÉS INFORMACIÓ
Aleix Pujol Puigmal
Telèfon: 961 553 227 | Adreça electrònica: comunicacio@fundaciohortasud.org
Web: fundaciohortasud.org

 

SERÀ 2030

SERÀ 2030

SERÀ 2030

SERÀ 2030

SERÀ 2030

SERÀ 2030


Volver

Formulario de contacto

Puede ponerse en contacto con nosotros rellenando el siguiente formulario:






 Acepto la Protección de datos

* Obligatorio


Esta web utiliza cookies propias y de terceros con fines analíticos. Para aceptarlas, haz click en el botón "Acepto". Para rechazar las cookies que no sean las técnicas (imprescindibles para el correcto funcionamiento de la web) haz click en "Rechazo". Para más información, haz click en "Política de cookies"

Acepto Rechazo Política de cookies