La Fiesta de la Cerámica se proyecta en la Diputació

La Festa de la Ceràmica de Manises més internacional es projecta en la Diputació

• El Palau dels Scala de la corporació provincial acull la presentació de la ‘Festa i Cavalcada de la Ceràmica’ que tindrà lloc del 16 al 18 de juliol en l'Avinguda Blasco Ibáñez i el Molí de la Llum de Manises

• Ceramistes de diferents nacionalitats mostraran les seues creacions als carrers d'un municipi declarat Ciutat Creativa de la UNESCO, en una festa que torna després de dos anys sense celebrar-se

Manises, 5 de juliol de 2022.
La Diputació de València ha acollit este dimarts la presentació de la Festa i Cavalcada de la Ceràmica de Manises, que tindrà lloc entre el 16 i el 18 de juliol després de dos anys sense celebrar-se a causa de la pandèmia. El Pati del Palau dels Scala de la corporació provincial ha projectat la festa de la ceràmica maniser més internacional, després que a la fi del passat any la localitat fora declarada Ciutat Creativa de la UNESCO.

El cap de setmana del 16 i 17 de juliol, l'Avinguda Blasco Ibáñez estarà ocupada per desenes de ceramistes, entre ells artesans de Portugal, els Estats Units d’Amèrica i Jordània, que mostraran les seues creacions al carrer i acostaran la ceràmica a la gent a través de tallers i demostracions. Per al dilluns 18 està programada la tradicional cavalcada que partirà des de Molí de la Llum, acte central de les festes patronals en honor a les santes Justa i Rufina, amb el repartiment de 20.000 peces de ceràmica des de les carrosses que recorreran de nou la ciutat.

Per a l'alcalde de Manises, Jesús Borrás, “la present edició de la Festa de la Ceràmica serà molt especial, no sols perquè recuperem les celebracions després de la pandèmia, sinó perquè donem a l'esdeveniment un matís universal, amb la creació d'un mural participatiu que comptarà amb creacions d'artistes internacionals i que pretén visibilitzar el treball artesanal i promoure la ceràmica de Manises per tot arreu, la qual cosa implica projectes i il·lusions, però també més treball i responsabilitat”.

Borrás ha estat acompanyat pel president de la Diputació, Toni Gaspar, qui ha assenyalat que encara conserva un taulell de les patrones Justa i Rufina record de la Cavalcada de fa deu anys. “La ceràmica perdura i és inherent al poble valencià, està present des dels sòcols de les cases fins a les cúpules de les esglésies, i cal reconéixer el treball d'un municipi com Manises que vincula el seu nom al de la ceràmica i exporta esta manifestació artística per tot el món”, ha expressat el president Gaspar.

En l'acte han participat també els responsables de Turisme de Manises i de la Diputació, Ángel Mora i Jordi Mayor. Mora ha explicat els detalls del mural que commemora la declaració del municipi com a ciutat creativa de la UNESCO en la modalitat d'Artesania i Arts Populars, mentre que el diputat Jordi Mayor ha destacat el paper de la Diputació com a col·laboradora de la festa i del seu “impuls a nivell nacional i internacional des de l'àmbit del turisme”.

Un mural participatiu internacional
En paraules del regidor Ángel Mora, “la idea del mural va sorgir dels propis ceramistes manisers, amb la intenció de crear una peça repleta de valor artístic i un component turístic amb el qual exportar la ceràmica de Manises pel món”. La peça serà circular, amb un radi de dos metres, més de 12 metres quadrats, i malgrat el seu llenguatge artístic contemporani guardarà el màxim respecte a la tradició.

El mural ha sigut dissenyat pel ceramista i escultor Ángel Igual, amb la intenció de recrear els processos de creació ceràmica i posar en valor la qualitat del procés a Manises. L'objectiu de la iniciativa, segons l'artista, és “reflectir els valors intrínsecs de les produccions, la constància, l'amor que es posa en cada obra, la paciència, l'aprenentatge, l'expressivitat, el respecte pel patrimoni o la col·laboració; valors que tant han aportat al nostre desenvolupament com societats des de l'antiguitat”.

Els ceramistes podran participar en l'elaboració del mural entre el 12 i el 15 de juliol en Avec-Gremio de 10 a 14 i de 15.30 a 17.30 hores, i també en la vesprada del dissabte 16 de juliol, en el marc de la Festa de la Ceràmica que se celebra en l'Avinguda Blasco Ibáñez, entre les 17 i les 21 hores, oferint als visitants l'oportunitat de gaudir en directe del treball dels artesans.

Antonio Cordero, homenatjat
En esta ocasió, l'artista homenatjat en la Festa de la Ceràmica de Manises és Antonio Cordero, qui va iniciar a L'Horta la seua trajectòria professional com a artesà ceramista, després de treballar com a pintor en diverses empreses del sector i crear al costat de la seua dona la firma familiar Placor. Cordero va acabar creant les seues pròpies col·leccions i peces més elaborades, introduint el modelatge i el fang en la creació d'obres amb un alt nivell artístic.

Antonio Cordero està jubilat i manté la seua passió per la ceràmica, amb la creació en el dia a dia de noves col·leccions i la col·laboració amb el gremi en diferents activitats, demostracions i jornades de portes obertes, així com la participació en activitats extraescolars de diferents col·legis i cursos de Postgrau en la Universitat Politècnica.

L'artista de Pegalajar (Jaén), establit en terres valencianes des de la infància, coneix bé la Diputació, ja que al desembre de 2021 la corporació provincial va exposar, en el mateix pati del Palau dels Scala, el Betlem de Ceràmica creat per Antonio Cordero en temps de pandèmia i donat a l'Ajuntament de Manises.

La Fiesta de la Cerámica de Manises más internacional es proyecta en la Diputació

• El Palau dels Scala de la corporación provincial acoge la presentación de la Festa i Cavalcada de la Ceràmica que tendrá lugar del 16 al 18 de julio en la Avenida Blasco Ibáñez y el Molí de la Llum de Manises

• Ceramistas de distintas nacionalidades mostrarán sus creaciones en las calles de un municipio declarado en 2021 Ciudad Creativa de la UNESCO, en una fiesta que vuelve tras dos años sin celebrarse

Manises, 5 de julio de 2022.
La Diputació de València ha acogido este martes la presentación de la Festa i Cavalcada de la Ceràmica de Manises, que tendrá lugar entre el 16 y el 18 de julio tras dos años sin celebrarse a causa de la pandemia. El Patio del Palau dels Scala de la corporación provincial ha proyectado la fiesta de la cerámica manisera más internacional, después de que a finales del pasado año la localidad fuera declarada Ciudad Creativa de la UNESCO.

El fin de semana del 16 y 17 de julio, la Avenida Blasco Ibáñez estará ocupada por decenas de ceramistas, entre ellos artesanos de Portugal, EEUU y Jordania, que mostrarán sus creaciones en la calle y acercarán la cerámica a la gente a través de talleres y demostraciones. Para el lunes 18 está programada la tradicional cabalgata que partirá desde Molí de la Llum, acto central de las fiestas patronales en honor a las santas Justa y Rufina, con el reparto de 20.000 piezas de cerámica desde las carrozas que recorrerán de nuevo Manises.

Para el alcalde de Manises, Jesús Borrás, “la presente edición de la Festa de la Ceràmica va a ser muy especial, no solo porque recuperamos las celebraciones tras la pandemia, sino porque damos al evento un matiz universal, con la creación de un mural participativo que contará con creaciones de artistas internacionales y que pretende visibilizar el trabajo artesanal y promover la cerámica de Manises por todo el mundo, lo que implica proyectos e ilusiones, pero también más trabajo y responsabilidad”.

Borrás ha estado acompañado por el presidente de la Diputació, Toni Gaspar, quien ha señalado que aún conserva un azulejo de las patronas Justa y Rufina recuerdo de la Cabalgata de hace diez años. “La cerámica perdura y es inherente al pueblo valenciano, está presente desde los zócalos de las casas hasta las cúpulas de las iglesias, y hay que reconocer el trabajo de un municipio como Manises que vincula su nombre al de la cerámica y exporta esta manifestación artística por todo el mundo”, ha expresado el presidente Gaspar.

En el acto han participado también los responsables de Turismo de Manises y de la Diputación, Àngel Mora y Jordi Mayor. Mora ha explicado los detalles del mural que conmemora la declaración del municipio como ciudad creativa de la UNESCO en la modalidad de artesanía y artes populares, mientras que el diputado Jordi Mayor ha destacado el papel de la Diputación como colaboradora de la fiesta y de su “impulso a nivel nacional e internacional desde el ámbito del turismo”.

Un mural participativo internacional
En palabras del concejal Ángel Mora, “la idea del mural surgió de los propios ceramistas maniseros, con la intención de crear una pieza repleta de valor artístico y un componente turístico con el que exportar la cerámica de Manises por el mundo”. La pieza será circular, con un radio de dos metros, más de 12 metros cuadrados, y pese a su lenguaje artístico contemporáneo guardará el máximo respeto a la tradición.

El mural ha sido diseñado por el ceramista y escultor Ángel Igual, con la intención de recrear los procesos de creación cerámica y poner en valor la calidad de este proceso en Manises. El objetivo de la iniciativa, según el artista, es “reflejar los valores intrínsecos de las producciones, la constancia, el amor que se pone en cada obra, la paciencia, el aprendizaje, la expresividad, el respeto por el patrimonio o la colaboración; valores que tanto han aportado a nuestro desarrollo como sociedades desde la antigüedad”.

Los ceramistas podrán participar en la elaboración del mural entre el 12 y el 15 de julio en Avec-Gremio de 10 a 14 y de 15.30 a 17.30 horas, y también en la tarde del sábado 16 de julio, en el marco de la Festa de la Ceràmica que se celebra en la Avenida Blasco Ibáñez, entre las 17 y las 21 horas, ofreciendo a los visitantes la oportunidad de disfrutar en directo del trabajo de los artesanos.

Antonio Cordero, homenajeado
En esta ocasión, el artista homenajeado en la Festa de la Ceràmica de Manises es el jienense Antonio Cordero, quien inició en L’Horta su trayectoria profesional como artesano ceramista, después de trabajar como pintor en varias empresas del sector y crear junto a su mujer la firma familiar Placor. Cordero terminó creando sus propias colecciones y piezas más elaboradas, introduciendo el modelado y el barro en la creación de obras con un alto nivel artístico.

Antonio Cordero está jubilado y mantiene su pasión por la cerámica, con la creación en el día a día de nuevas colecciones y la colaboración con el gremio en diferentes actividades, demostraciones y jornadas de puertas abiertas, así como la participación en actividades extraescolares de distintos colegios y cursos de Postgrado en la Universidad Politécnica.

El artista de Pegalajar, afincado en tierras valencianas desde la infancia, conoce bien la Diputación, ya que en diciembre de 2021 la corporación provincial expuso, en el mismo patio del Palau dels Scala, el Belén de Cerámica creado por Antonio Cordero en tiempos de pandemia y donado al Ayuntamiento de Manises.

Fiesta de la cerámica de Manises en la Diputació

Fiesta de la Cerámica de Manises en la Diputació

Fiesta de la Cerámica de Manises en la Diputació


Volver

Formulario de contacto

Puede ponerse en contacto con nosotros rellenando el siguiente formulario:


 Acepto la Protección de datos

* Obligatorio


Esta web utiliza cookies propias y de terceros con fines analíticos. Para aceptarlas, haz click en el botón "Acepto". Para rechazar las cookies que no sean las técnicas (imprescindibles para el correcto funcionamiento de la web) haz click en "Rechazo". Para más información, haz click en "Política de cookies"

Acepto Rechazo Política de cookies