Manises celebra su primer aniversario como Ciudad Creativa de la UNESCO
Manises celebra el seu primer aniversari com a Ciutat Creativa de la UNESCO
• Manises, primera i única ciutat d'Espanya que ha aconseguit la distinció dins de la modalitat d'artesania i arts populars
• Després d'un any ple d'iniciatives i activitats, el pròxim 26 de novembre tindrà lloc la celebració d'aquest primer aniversari
Manises, 21 de novembre de 2022. Manises està de celebració. El passat 8 de novembre de 2021 va passar a formar part de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO, dins de la modalitat d'artesania i arts populars. Ho va fer sent la primera i única ciutat d'Espanya que aconseguia aquesta distinció en aquesta categoria.
Les Ciutats Creatives de la UNESCO conformen un mapa creatiu que uneix punts internacionals amb l'objectiu de posar en relleu la creativitat com a motor d'un desenvolupament urbà sostenible. Manises va ser una de les 49 ciutats seleccionades en l'edició de 2021 pel seu compromís de posar la cultura i la creativitat al cor del desenvolupament i de compartir coneixement i bones pràctiques. La ceràmica de la localitat és sinònim de tradició i història, alguns dels seus edificis més emblemàtics com el Museu de la Ceràmica o l'edifici El Arte són un gran exemple d'això.
"Ha sigut un any d'activitat frenètica que ha posat en valor la nostra ceràmica endiferents i variats formats" ha assenyalat l'alcalde de Manises, Jesús Borràs iSanchis. "Vull agrair el treball que s'ha fet per part de tot l'equipque conforma la UNESCO per a integrar nostra més arrelada tradició en la vida de la ciutadania de Manises", ha afegit Borràs.
Primer aniversari de Manises com a Ciutat Creativa de la UNESCO
Amb motiu d'aquest primer aniversari, el pròxim 26 de novembre l'Ajuntament de Manises ha organitzat un matí d'activitats, tallers i concerts que tindran lloc al parc dels Filtres.
Un dissabte ple de ceràmica amb el Raku Fest, a càrrec del taller del ceramista de Manises Juan Carlos Iñesta, de Domanises. Una proposta que busca donar a conéixer la tècnica ceràmica raku originària de Corea i amb gran èxit al Japó.
Per als més menuts s'ha organitzat el taller infantil de ceràmica impartit per Aliarte Ceràmica, gestionat per la ceramista manisera Alícia G. Bellver. Una activitat perquè els xiquets i xiquetes gaudisquen també de la ceràmica i s'acosten a aquesta tradició de la ciutat d'una manera divertida.
El colofó de la jornada el posa l'agrupació musical València Hot Five amb el seu concert d'estil dixieland. El quintet de jazz de Llíria serà l'encarregat d'amenitzar aquest aniversari en què la ceràmica, la música i l'oci convergeixen a la perfecció.
L'esdeveniment, per a tots els públics, es realitzarà d'11.00 a 14.00 amb accés lliure fins a completar aforament.
Un any amb molts esdeveniments, història i records
Aquest primer any com a Ciutat Creativa de la UNESCO, han tingut lloc un gran nombre de celebracions, esdeveniments i fites al voltant de la ceràmica.
El 2022 va començar amb la presència de Manises en Fitur al gener, estrenant la seua recent inclusió dins de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO. Durant el mes de febrer es va presentar el catàleg del Museu de Ceràmica de Manises, una publicació de 350 pàgines on es mostra la trajectòria i l'arrelament de la ceràmica en la localitat.
Març va suposar la participació de Manises en els Dies Europeus de l'Artesania, una festa que aquest 2022 va congregar entre finals de març i principis d'abril a 18 països que de manera simultània es van sumar a aquesta celebració.
Com ja és tradició, el mes de maig es va celebrar Hola Ceràmica!, una iniciativa promoguda per l'AeCC (Associació Espanyola de Ciutats de la Ceràmica) amb la finalitat de dinamitzar la ceràmica. En la jornada del 20 de maig es van obrir les portes dels museus, tallers i altres recursos ceràmics per a així donar a conéixer-los a un públic ampli.
El mes de juny va arrancar la XV Biennal Internacional de Ceràmica de Manises on van participar en aquest concurs d'àmbit nacional i internacional 325 artistes de 47 nacionalitats diferents. En total es van presentar 597 obres amb la ceràmica com a fil conductor.
Al juliol, la Festa de la Ceràmica i la Cavalcada, que se celebra des de fa més d'un segle, van ser les grans protagonistes del mes. Durant aquestes jornades, l’artesania i l’art van convertir la ciutat en un escenari ceràmic a l'aire lliure amb la participació de gran part de la ciutadania.
També pel juliol es va presentar l'exposició “Plats de Manises”, però en aquesta ocasió canviant la localitat de Manises pel Mercat Central de València.
Durant l'estiu, Manises va acollir el Campament Arqueològic Juvenil amb estudiants locals i també amb estudiants procedents de Jordània.
La jornada de portes obertes en tallers de Manises -coneguda com a Ceràmica Oberta- es va celebrar el 18 de setembre on es van impartir tallers i visites totalment gratuïtes. Un dia que té per objectiu mostrar la ceràmica i posar en valor el sector de l’artesania i tots els estudis de la localitat que realitzen aquesta activitat.
L'agenda d'octubre va estar marcada per la IV Trobada Nacional de Ciutats Creatives de la UNESCO, celebrat a Dénia. A més, Manises va participar de manera telemàtica en la reunió anual de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO -modalitat d'artesania i arts populars-, celebrada en aquesta ocasió a Jinju (Corea del Sud).
El colofó d'aquest 2022 arriba amb la festa de l'aniversari per a final d'aquest mes de novembre. A més, pròximament s'espera el trasllat de l'exposició “Plats de Manises” al nord de Portugal, concretament a la ciutat de Barcelos que també forma part de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO en la categoria d'artesania i arts populars.
Un any per al record amb què Manises mira al passat, però també al present i al futur.
Manises celebra su primer aniversario como Ciudad Creativa de la UNESCO
• Manises, primera y única ciudad de España que ha conseguido la distinción dentro de la modalidad de artesanía y artes populares
• Después de un año lleno de iniciativas y actividades, el próximo 26 de noviembre tendrá lugar la celebración de este primer aniversario
Manises, 21 de noviembre de 2022. Manises está de celebración. El pasado 8 de noviembre de 2021 pasó a formar parte de la Red de Ciudades Creativas de la UNESCO, dentro de la modalidad de artesanía y artes populares. Lo hizo siendo la primera y única ciudad de España que conseguía esta distinción en esta categoría.
Las Ciudades Creativas de la UNESCO conforman un mapa creativo que une puntos internacionales con el objetivo de poner de relieve la creatividad como motor de un desarrollo urbano sostenible. Manises fue una de las 49 ciudades seleccionadas en la edición de 2021 por su compromiso de poner la cultura y la creatividad en el corazón del desarrollo y de compartir conocimiento y buenas prácticas. La cerámica de la localidad es sinónimo de tradición e historia, algunos de sus edificios más emblemáticos como el Museo de la Cerámica o el edificio El Arte son un gran ejemplo de esto.
"Ha sido un año de actividad frenética que ha puesto en valor nuestra cerámica en diferentes y variados formatos" ha señalado el alcalde de Manises, Jesús Borràs i Sanchis. "Quiero agradecer el trabajo que se ha hecho por parte de todo el equipo que conforma la UNESCO para integrar nuestra más arraigada tradición en la vidade la ciudadanía de Manises", ha añadido Borràs.
Primer cumpleaños de Manises como Ciudad Creativa de la UNESCO
Con motivo de este primer cumpleaños, el próximo 26 de noviembre el Ayuntamiento de Manises ha organizado una mañana de actividades, talleres y conciertos que tendrán lugar en el parque de los Filtros.
Un sábado lleno de cerámica con el Raku Fest, a cargo del taller del ceramista de Manises Juan Carlos Iñesta, de Domanises. Una propuesta que busca dar a conocer la técnica cerámica raku originaria de Corea y con gran éxito en el Japón.
Para los más pequeños se ha organizado el taller infantil de cerámica impartido por Aliarte Cerámica, gestionado por la ceramista manisera Alícia G. Bellver. Una actividad para que los niños y niñas disfruten también de la cerámica y se acercan a esta tradición de la ciudad de una manera divertida.
El colofón de la jornada lo pone la agrupación musical València Hot Five con su concierto de estilo dixieland. El quinteto de jazz de Llíria será el encargado de amenizar este cumpleaños en el que la cerámica, la música y el ocio convergen a la perfección.
El acontecimiento, para todos los públicos, se realizará de 11.00 a 14.00 con acceso libre hasta completar aforo.
Un año con muchos acontecimientos, historia y recuerdos
Este primer año como Ciudad Creativa de la UNESCO, han tenido lugar un gran número de celebraciones, acontecimientos e hitos alrededor de la cerámica.
El 2022 empezó con la presencia en enero de Manises en Fitur, estrenando su reciente inclusión dentro de la Red de Ciudades Creativas de la UNESCO. Durante el mes de febrero se presentó el catálogo del Museo de Cerámica de Manises, una publicación de 350 páginas donde se muestra la trayectoria y el arraigo de la cerámica en la localidad.
Marzo supuso la participación de Manises en los Días Europeos de la Artesanía, una fiesta que este 2022 congregó entre finales de marzo y principios de abril a 18 países que de manera simultánea se sumaron a esta celebración.
Como ya es tradición, el mes de mayo se celebró Hola Cerámica!, una iniciativa promovida por la AeCC (Asociación Española de Ciudades de la Cerámica) con el fin de dinamizar la cerámica. En la jornada del 20 de mayo se abrieron las puertas de los museos, talleres y otros recursos cerámicos para así darlos a conocer a un público amplio.
El mes de junio arrancó la XV Bienal Internacional de Cerámica de Manises, donde participaron en este concurso de ámbito nacional e internacional 325 artistas de 47 nacionalidades diferentes. En total se presentaron 597 obras con la cerámica como hilo conductor.
En julio, la Fiesta de la Cerámica y la Cabalgata, que se celebra desde hace más de un siglo, fueron las grandes protagonistas del mes. Durante estas jornadas, la artesanía y el arte convirtieron la ciudad en un escenario cerámico al aire libre con la participación de gran parte de la ciudadanía.
También por julio se presentó la exposición “Platos de Manises”, pero en esta ocasión cambiando la localidad de Manises por el Mercado Central de Valencia.
Durante el verano, Manises acogió el Campamento Arqueológico Juvenil con estudiantes locales y también con estudiantes procedentes de Jordania.
La jornada de puertas abiertas en talleres de Manises -conocida como Cerámica Abierta- se celebró el 18 de septiembre donde se impartieron talleres y visitas totalmente gratuitas. Un día que tiene por objetivo mostrar la cerámica y poner en valor el sector de la artesanía y todos los estudios de la localidad que realizan esta actividad.
La agenda de octubre estuvo marcada por el IV Encuentro Nacional de Ciudades Creativas de la UNESCO, celebrado en Dénia. Además, Manises participó de manera telemática en la reunión anual de la Red de Ciudades Creativas de la UNESCO -modalidad de artesanía y artes populares-, celebrada en esta ocasión en Jinju (Corea del Sur).
El colofón de este 2022 llega con la fiesta del aniversario para final de este mes de noviembre. Además, próximamente se espera el traslado de la exposición “Platos de Manises” al norte de Portugal, concretamente en la ciudad de Barcelos que también forma parte de la Red de Ciudades Creativas de la UNESCO en la categoría de artesanía y artes populares.
Un año para el recuerdo en el que Manises mira al pasado, pero también al presente y al futuro.
Volver